TheBrotherhoodMFT

Βρίσκεστε: ΑΡΧΙΚΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΙΣΤΟΡΙΑ WADO RYU KARATE
23 Μαρτίου 2023

Wado Ryu

l

Wado μεταφράζεται είτε ως «ο δρόμος της ειρήνης» είτε ως είτε ως «ο ιαπωνικός τρόπος", αφού η kanji μπορεί να διαβαστεί και με τους δύο τρόπους. Ο μεγαλύτερος δάσκαλος Otsuka Hironori, ο ιδρυτής του Wado-RyuKarate, γεννήθηκε στην πόλη της Shimodate Ibaragi, στην Ιαπωνία την 1η Ιουνίου 1892. Ήταν ο πρώτος γιος του OtsukaTokujiro, ένας θεράπων ιατρός. Τον Απρίλιο του 1897, ο Otsuka Sensei (δάσκαλος ) ξεκίνησε ένα είδος πολεμικής τέχνης (jujitsu) υπό την επίβλεψη του θείου της μητέρας του, Ebashi Chojiro.

Το 1905, Otsuka Sensei ξεκίνησε στο Shimozuma Middle School, όπου σπούδασε Shindo Yoshin Ryu JiuJitsu με δάσκαλο τον Nakayama Tatsuaburo Sensei. Ο Nakayama Sensei ήταν ο πιο υψηλόβαθμος και στην υψηλότερη διαβάθμιση μαθητής του Matsuoka Dorin ο οποίος, με τη σειρά του, σπούδασε Yoshin Ryu JiuJitsu υπό την εποπτεία του Tozuka Hidetosi.

Το 1910 Otsuka Sensei σπούδασε στο  Waseda University για τη μελέτη του εμπορίου, αλλά δεν ήταν σε θέση να τελειώσει λόγω του θανάτου του πατέρα του. Το 1917 ο Otsuka Sensei άρχισε να δουλεύει στην Kawasaki Bank. Αυτό δεν τον αποθάρρυνε από το να συνεχίσει τις σπουδές του στις πολεμικές τέχνες. Επισκέφθηκε πολλά ντότζο και αντάλλαξαν τεχνικές με αυτούς που γνώρισε. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ​​γνώρισε τον Morihei Ueshiba, ο ιδρυτής του Aikido, οι οποίοι  έγιναν καλοί φίλοι.


Την 1η Ιουνίου 1921, Otsuka Sensei έλαβε πιστοποιητικό για  την αποφοίτησή του στο Shindo Yoshin Ryu JiuJitsu από τον Nakayama Sensei. Τον Ιούνιο του 1922, το Ιαπωνικό Υπουργείο Παιδείας διεξήγαγε το πρώτο τους φεστιβάλ αθλητισμού στο Τόκιο. Ο Funakoshi Gichin κλήθηκε να επιδείξει την τέχνη Okinawa Tode που επρόκειτο αργότερα να γίνει γνωστή ως καράτε. Ο Otsuka Sensei ενημερώθηκε  για τις διαδηλώσεις και έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον. Επισκέφθηκε τον Funakoshi Sensei στο Meisei Juku και συζήτησαν διάφορες πτυχές των πολεμικών τεχνών με τον Funakoshi Sensei. Ο Funakoshi Sensei συμφώνησε να διδάξει στον Otsuka Sensei ό, τι ήξερε για το Okinawa Tode, και τα μαθήματα ξεκίνησαν την ίδια ημέρα. Τον Μάιο του 1924, ο Otsuka Sensei και Funakoshi Sensei υπέδειξαν το Yakusoku Kumite (προκαθορισμένος αγώνας με έναν εταίρο) στο κοινό για πρώτη φορά.

Το 1928, Otsuka Sensei παραιτήθηκε από τη θέση του στην τράπεζα για να γίνει ένας πλήρους απασχόλησης εκπαιδευτής πολεμικών τεχνών. Σε αυτό το διάστημα, ήταν ένας Αρχηγός Εκπαιδευτής του Shindo Yoshin Ryu, καθώς και ένας εκπαιδευτής βοηθός για τον Funakoshi Sensei.

Ο Otsuka Sensei και ο Funoakoshi Sensei τελικά άρχισαν να διαφωνούν για ορισμένες πτυχές της κατάρτισης, ιδίως στο jiyu kumite (ελεύθερος αγώνας). Ο Otsuka Sensei άρχισε σταδιακά να ακολουθεί τον δρόμο του, και τον Μάιο του 1934, το Wado - Ryu Karate αναγνωρίστηκε ως ανεξάρτητο στυλ, αν και εκείνη την εποχή ονομαζόταν Dai Nippon Karatedo Shinko Club. Το 1935, ο Kano Jigoro, ιδρυτής του Kodokan Judo και ο οποίος αναγνωρίστηκε ως ο καλύτερος δάσκαλος πολεμικών τεχνών στην Ιαπωνία εκείνη την εποχή, συνέστησε στην Ομοσπονδία Dai Nippon Butoku Kai ότι το karate-jitsu θα πρέπει να γίνει αποδεκτή ως μια πολεμική τέχνη, προέκταση του Τζούντο.


after the 1938 Butokusai with Tatsuo Yamada Hironori Ohtsuka Yasuhiro Konishi Sannosuke Ueshima Kenwa Mabuni Gogen Yamaguchi Neichu So from the book Jissen Ke

Το 1938 η Dai Nippon Butoku Kai απονέμει στον Otsuka Sensei το βαθμό του Renshi - Go. Ο ίδιος επέδειξε τεχνικές για το Φεστιβάλ Παραδοσιακών Πολεμικών Τεχνών της Ιαπωνίας, και το ύφος του είχε καταχωρηθεί ως Shin Shu Wado - Ryu. Τον Μάρτιο του 1939, η Dai Nippon Butoku Kai ζήτησε από όλα τα στυλ καράτε να καταχωρίσουν τα ονόματά τους επισήμως, έτσι ο Otsuka Sensei καταχωρίσει το όνομα Wado - Ryu.

Το 1942, απονεμηθεί στον Otsuka Sensei ο βαθμός του Kyoshi – Go από την Dai Nippon Butoku Kai, και το 1944 του ζητήθηκε από την ίδια οργάνωση για να γίνει ο Αρχηγός Εκπαιδευτής του καράτε στην Ιαπωνία. Μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, η Dai Nippon Butoku Kai διατάχθηκε να διαλυθεί, και η εξάσκηση των πολεμικών τεχνών στην Ιαπωνία ήταν απαγορευμένη. Οι ιαπωνικές πολεμικές τέχνες δεν είχαν αποκατασταθεί μέχρι το 1951.

Το 1964, τρεις καθηγητές από το Πανεπιστήμιο Nihonσυναντήθηκαν στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες για  να επιδείξουν Wado - Ryukarate. Ήταν ο SuzukiTatsuo, ο Toru Arakawa, και ο Takashima Hajime. Την ίδια χρονιά, ιδρύθηκε η All Japan Karate - DoFederation.

Το 1966, ο Otsuka Sensei βραβεύθηκε από την Kun Goto Soukuo Kyoku jujitsu ( σε σύγκριση με τον ιπποτισμό ) από τον αυτοκράτορα Χιροχίτο, για την αφοσίωσή του στη διδασκαλία και την παρουσίαση του καράτε. Το 1972, ο Πρόεδρος της Kokusai Budo Renmei, ένα μέλος της βασιλικής οικογένειας, χορήγησε στον Otsuka Sensei τον τίτλο του Meijin, τον υψηλότερο δυνατό τίτλο .

Στις 29 Ιανουαρίου 1982, Saiko Shihan Otsuka Hironori πέθανε στην ηλικία των 90. Είχε ασκήσει πολεμικές τέχνες επί 84 χρόνια. Ο Otsuka Sensei έχτησε σε αυτό το στυλ του καράτε περίπου 9 βασικά kata, 5 από τα οποία θεωρούνται θεμελιώδη.


 Η μοναδικότητα του Wado - Ryu χαρακτηρίζεται από 3 βασικές έννοιες :

  • NAGASU: Η ικανότητα να εκτρέψει μια επίθεση χωρίς τη χρήση σκληρών μπλοκ .
  • INASU: Η ικανότητα να κινεί το σώμα, ως στόχο, έξω από τη γραμμή της επίθεσης με ταυτόχρονη τεχνική άμυνας / επίθεσης.
  • NORU: Η ικανότητα να κρίνεις την σύγκρουση της αντεπίθεσής σου πρωτού ο αντίπαλος ολοκληρώσει την ορμή της επίθεσής του.

comitato-del-butokukai-per-i-kata