Pilates
H μέθοδος Πιλάτες είναι μία αυτο-βιωματική μέθοδος εκγύμνασης η οποία σχεδιάστηκε από τον Joseph Hubertus Pilates (1880-1967). Ο Πιλάτες γεννήθηκε στην Γερμανία και ήταν Ελληνογερμανικής καταγωγής. Το 1926 μετανάστευσε στην Αμερική και συγκεκριμένα στην Νέα Υόρκη όπου και άνοιξε το πρώτο στούντιο πιλάτες.
Άρχισε να γίνεται γνωστός σε καλλιτεχνικούς κύκλους κυρίως χορευτών, για αυτό και το πιλάτες αφομοιώθηκε από τον χορευτικό κόσμο και έγινε πρωτίστως γνωστό ως dancer’s stretching. Η μέθοδος εξαπλώθηκε μετά τον θάνατο του από τους μαθητές του πρώτα στην Αμερική και μετέπειτα σε όλο τον κόσμο για να φτάσει σήμερα να είναι μια μέθοδος με πολύ μεγάλη απήχηση.
Ανακαλύπτοντας το pilates
Το Pilates είναι γεμάτο αντιθέσεις, είναι περιέργως σκληρό και παράλληλα αιθέριο, ταυτόχρονα απλό και πολύπλοκο. Ορισμένοι άνθρωποι αντιλαμβάνονται και εκτιμούν αμέσως τα αποτελέσματα της μεθόδου από την πρώτη φορά που δοκιμάζουν. Άλλοι είναι της άποψης ότι είναι μια άσκηση επαναλαμβανόμενη και βαρετή. Όταν όμως περάσουν κάποιοι μήνες κάνοντας την ίδια άσκηση ξαφνικά βρίσκουν πρόσβαση σε καινούργιες πληροφορίες όσον αφορά το σώμα τους. Όποια και αν είναι η αρχική άποψη το αποτέλεσμα παραμένει ίδιο: το σώμα μεταμορφώνεται. O ίδιος ο Pilates συνήθιζε να λέει ότι «σε 5 μαθήματα αρχίζεις να αισθάνεσαι την διαφορά, σε 10 μαθήματα το αισθάνονται και οι άλλοι, σε 20 μαθήματα έχεις ένα εντελώς καινούργιο σώμα».
H μέθοδος Pilates επικεντρώνεται στη συμμετρική στάση του σώματος, στον έλεγχο της αναπνοής, στην ενδυνάμωση των κοιλιακών, στη σταθεροποίηση της σπονδυλικής στήλης, της λεκάνης και της ωμοπλάτης. Επικεντρώνεται επίσης στην ευλυγισία των μυών , στην κινητικότητα των αρθρώσεων και στην ενδυνάμωση μέσω του ολικού εύρους κίνησης. Αντιμετωπίζει το σώμα σαν σύνολο για αυτό και δεν προκαλεί τραυματισμούς. Κάτι που καθιστά την μέθοδο και σαν άριστο μέσo αποκατάστασης τραυματισμών και χρόνιων παθήσεων.
Το 1945 σε μία προσπάθεια του να γίνει γνωστός στο ευρύ κοινό , ο Πιλάτες εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο «Return to life through Contrology». Εκεί παρουσίασε το πρόγραμμα ασκήσεων εδάφους. Είναι συγκεκριμένες ασκήσεις εμπνευσμένες από διάφορα είδη γυμναστικής όπως η ενόργανη γυμναστική, η yoga κ.α., οι οποίες ζευγαρώνονται με συγκεντρωμένες αναπνευστικές συνήθειες.
Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μια αυτόνομη μέθοδος εκγύμνασης και αδιαμφισβήτητα αποτελεί ένα σημαντικό συμπλήρωμα για την λειτουργική εκγύμναση του σώματος καθώς και ένα φυσικό μέσο αποκατάστασης . Η μέθοδος Πιλάτες μας διδάσκει ιδανικά πράγματα για το σώμα μας, τα οποία και μπορούμε να μεταφέρουμε στην καθημερινότητα μας. Ακόμα και ένας αθλητής μπορεί να επωφεληθεί αρκετά από τις γνώσεις αυτής της μεθόδου. Ο ίδιος ο Πιλάτες ήταν άλλωστε πυγμάχος, ακροβάτης, σκιέρ κ.α.
Οι ασκήσεις της μεθόδου είναι χωρισμένες σε επίπεδα οπότε είναι ιδανικές για κάθε επίπεδο φυσικής κατάστασης. Κάποιος που δεν έχει ασχοληθεί καθόλου με άσκηση και απεχθάνεται τα βάρη ή το αερόμπικ μπορεί να βελτιώσει την δύναμη και την αερόβια ικανότητα του μέσω του πιλάτες. Από την άλλη εάν ήδη κάποιος γυμνάζεται, η μέθοδος Πιλάτες θα τον βοηθήσει να κάνει καλύτερα την αθλητική του δραστηριότητα.
Ποια είναι τα οφέλη του pilates;
-αύξηση της αναπνευστικής ικανότητας και της κυκλοφορίας του αίματος, ενδυνάμωση των μυών του κορμού, ευλυγισία, συντονισμός σώματος και πνεύματος, σωστή στάση, ισορροπία, μυϊκή συναρμογή, οστική πυκνότητα και υγιείς αρθρώσεις, αύξηση κινητικότητας, θετική επίγνωση του σώματος, αποτελεσματική κίνηση, λειτουργική εφαρμογή της τεχνικής στην καθημερινότητα (functional exercise) και βελτίωση της καθημερινότητας.
Οι Αρχές τής τεχνικής Πιλάτες
Υπάρχουν οκτώ θεμελιώδες αρχές, που προέρχονται από την έμμεση εμπειρία του ιδίου του Πελάτες και αντιπροσωπεύουν τα κύρια σημεία της μεθόδου Πιλατες. Αρχές που θα φανούν χρήσιμες και σε άλλες τεχνικές.
Κάθε αρχή εισάγεται με μερικές φράσεις του ίδιου Γιόζεφ Πιλάτες.
Αυτοσυγκέντρωση
Συγκεντρώσου στις σωστές κινήσεις κάθε φορά που ασκείσαι, έτσι ώστε να αποφύγεις οποιοδήποτε λάθος που θα μπορούσε να σου στερήσει τα οφέλη που προέρχονται από την άσκηση.
Η εξάσκηση της τεχνικής Πιλατες απαιτεί συγκέντρωση και αυτό συγκέντρωση. Το μυαλό να παραμένει σε επαγρύπνηση καθώς κάθε διάσταση της κάθε κίνησης ελέγχεται και παρακολουθείται προσεκτικά.
Έλεγχος
Η μέθοδος Contrology αρχίζει με τον απόλυτο έλεγχο των μυών από το μυαλό μας.
Εάν θέλουμε να κρατήσουμε σωστή στάση είναι σημαντικό να αποκτήσουμε πλήρη έλεγχο των μυών μας. Στην τεχνική Πιλατες δουλεύουμε ενάντια στη δύναμη της βαρύτητας, χρησιμοποιώντας αργές και ελεγχόμενες κινήσεις.
Αναπνοή
Για να αναπνέεις σωστά, πρέπει να ολοκληρώνεται η εισπνοή και η εκπνοή, προσπαθώντας πάντα να αποβάλλεις με δύναμη από τα πνευμόνια κάθε μόριο μολυσμένου αέρα, ακριβώς όπως θα στράγγιζες με δύναμη, για να φύγει και η τελευταία σταγόνα, ένα βρεγμένο πανί.
Πολλοί άνθρωποι έχουν μάθει να κρατάνε την αναπνοή τους η να παίρνουν επιφανειακές αναπνοές καθώς ασκούνται, κάτι που εμποδίζει την παροχή οξυγόνου στους μυς και μειώνει την απόδοση τους. Στην τεχνική Πιλατες αναπνέουμε βαθιά, με το κάτω μέρος των πλευρων και της πλάτης. Οι κινήσεις γίνονται στο ρυθμός της αναπνοής.
Εστίαση / αναζήτηση του κέντρου
Η σωστή στάση του σώματος μπορεί να επιτευχθεί όταν ολόκληρο το σώμα είναι υπό απόλυτο έλεγχο
Η τεχνική Pilates θεωρεί ότι το σημείο ισχύος του σώματος και ο έλεγχος πρέπει να βρίσκονται στο κέντρο βάρους του σώματος (6 εκ. κάτω από τον ομφαλό. Μια περιοχή γνωστή ως ”hara” ). Συμφωνά με την τεχνική Πιλατες, όλες οι κινήσεις ελέγχονται από τη σύσπαση των μυών που βρίσκονται εδώ. Για αυτό εστιάζουμε την προσοχή μας σε αυτό το σημείο.
Ακρίβεια
Με τη σωστή εκτέλεση και τον απόλυτο έλεγχο, μέχρι το σημείο να γίνουν ένα με τις κινήσεις σας χωρίς πλέον να το σκεφτόσαστε, αυτές οι ασκήσεις θα φέρουν χάρη και ισορροπία σε όλες τις καθημερινές σας δραστηριότητες.
Η αποτελεσματικότητα των ασκήσεων της τεχνικής Πιλατες βασίζεται στην ακριβή εκτέλεση κάθε κίνησης. Ακρίβεια στάση του σώματος, ακρίβεια ρυθμός ανάλογα την αναπνοή, ακρίβεια στάση της σπονδυλική στήλης
Ρευστές κινήσεις / Ροη
Η μέθοδοςContrologyδημιουργήθηκε για να δώσει ελαστικότητα, φυσική χάρη και δυναμικότητα, ιδιότητες που θα χαρακτηρίζουν όλες σας τις δραστηριότητες, τον τρόπο που περπατάτε, τη διασκέδαση ή τη δουλειά σας.
Κάθε ακολουθίες η επαναλήψεις των κινήσεων θα πρέπει να ελέγχεται από τους κοιλιακούς μυς και να εκτελείται χρησιμοποιώντας συνεχείς, αργές και απαλές κινήσεις, σε ρυθμό αντίστοιχο με την αναπνοή.
Συναίσθηση
Κάθε μυς συνεργάζεται στην ανάπτυξη των άλλων.
Στην τεχνικές Πιλατες είναι σημαντικό να αναπτύξουμε την ικανότητα να ακούμε το σώμα μας και να οδηγούμαστε από αυτά μου μαθαίνουμε. Η τυχημένη συναίσθηση θα μας επιτρέψει να είμαστε σίγουροι αφενός ότι εκτελούμε τις ασκήσεις με ελεγχόμενο τρόπο και αφετέρου ότι γυμναζόμαστε στο επίπεδο που αντιστοιχεί με τις δικές μας ικανότητες. Επιπλέον η γνώση του σώματος μας θα μας οδηγήσει σε πιο επιμελή εκτέλεση των ασκήσεων.