TheBrotherhoodMFT

Βρίσκεστε: ΑΡΧΙΚΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΙΣΤΟΡΙΑ WADO RYU KARATE HIRONORI OHTSUKA
30 Ιανουαρίου 2023

Ohtsuka Sensei η ιστορια του Wado Ryu

Hironori Ohtsuka

Η ιστορία του "Wado" επίσημα ξεκίνησε τον Μάιο του 1934, όταν  o Hironori Ohtsuka καταχώρησε το δικό του στυλ Καράτε, το οποίο αποκάλεσε "Wado Ryu" και αναγνωρίστηκε ως ανεξάρτητο στυλ. Ωστόσο, οι ρίζες του έχουν αναπτυχθεί από τη συνεχή μελέτη του Ohtsuka στις πολεμικές τέχνες, ο οποίος διαμόρφωσε τις τεχνικές "Wado", συνδυάζοντας τις δικές του καινοτομίες και φυσικές κινήσεις που βρέθηκαν σε άλλες πολεμικές τέχνες.

Η πλήρης ιστορία του "Wado" ξεκίνησε την 1η Ιουνίου 1892, όταν ο Hironori Ohtsuka γεννήθηκε. Γεννήθηκε στην πόλη της Shimodate Ibaragi, στην Ιαπωνία, ο πρώτος γιος του Δρ Tokuiuro Ohtsuka, διδάκτωρ της Ιατρικής. Ο Ohtsuka εισήχθη για πρώτη φορά στις πολεμικές τέχνες από τον θείο του, Chojiro Ebashi που άρχισε να τον διδάσκει Ζίου Ζίτσου. Αυτό σηματοδότησε την αφετηρία της δια βίου γοητείας του και την εμμονή του με τις πολεμικές τέχνες.


wadoactionΤην 1 Απριλίου 1897 ο Ohtsuka ξεκίνησε το σχολείο, όπου σπούδασε Shindo Yoshin Ryu Ζίου Ζίτσου, υπό την επίβλεψη του Sensei Nakayama Shinzaburo, του τρίτου μεγάλου Μάγιστρου αυτού του στυλ στο Ζίου Ζίτσου. Η ουσία αυτής της τέχνης δίνει έμφαση στη φύση και τη χάρη της κίνησης. Αρχικά εμπνευσμένη από τον Yoshitoki Akiyama Sensei μετά την παρατήρηση, πως μια ιτιά φορτωμένη με χιόνι απέδωσε με τα στοιχεία της φύσης, διατηρώντας την ευεξία και την ευελιξία της σε εξωτερικές δυνάμεις χωρίς φθορές.

Αυτή η μελέτη της κίνησης εντυπωσίασε τον νεαρό Ohtsuka που κατάλαβε τη σημασία της ροής των φυσικών κινήσεων. Τα μαθήματα αυτά παίζουν σημαντικό ρόλο στο "Wado" σήμερα. Σε τεχνικές άμυνας και επίθεσης, η χρήση του βάρους και της κίνησης του σώματος του αντιπάλου παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο στη νίκη κατά του εχθρού, με τις κινήσεις του δικού σώματός σας. Ο Ohtsuka συνέχισε τις σπουδές του Shido Yoshin Ryu Ζίου Ζίτσου, ενώ στο Πανεπιστήμιο Waseda 1910-1917 σπούδασε σχετικά με το εμπόριο.Ο Ohtsuka μελέτησε επίσης διαφορετικά στυλ του Ζίου Ζίτσου, πειραματίστηκε μεταξύ των μορφών και επικεντρώθηκε στη "θετική ποιότητά" τους. Κατά τη διάρκεια της περιόδου του στο πανεπιστήμιο ήταν σε θέση να εξετάσει τις τεχνικές των περισσότερων πολεμικών τεχνών.Ανέπτυξε και βελτίωσε ορισμένες τεχνικές των υφιστάμενων τεχνών συνδυάζοντάς τες με άλλες "καινοτόμες" τεχνικές. Παράλληλα με τις σπουδές Ζίου Ζίτσου, ο Ohtsuka έμαθε πολλά για τα "ζωτικά σημεία" του σώματος τόσο για επιθετικούς αλλά και θεραπευτικούς σκοπούς, καθώς επίσης και την τέχνη της "ρύθμισης των οστών".


 

Hironori-Otsuka-SenseiΤο 1917 εντάχθηκε στο δυναμικό της Ohtsuka Kawasaki Bank, κατά τη διάρκεια του έτους πιστεύεται ότι είχε γνωρίσει και το Morihei Ueshiba Sensei, τον ιδρυτή του Aikido και αυτό άρχισε μια βαθιά φιλία. Μετά από δύο χρόνια στην τράπεζα ο Ohtsuka Sensei αποφάσισε να γίνει πλήρους απασχόλησης πολεμικός καλλιτέχνης.Η μητέρα του, όμως, σε αντίθεση με αυτόν, επιθυμούσε ο γιός της να συνεχίσει την καριέρα του στον τραπεζικό τομέα. Από σεβασμό για την μητέρα και την οικογένεια του ανέβαλε τις φιλοδοξίες του, αλλά συνέχισε να σπουδάζει Ζίου Ζίτσου. Ο Ohtsuka απονεμήθηκε την 1η Ιουνίου 1920, με τον υψηλότερο βαθμό Shindo Yoshin Ryu Ζίου Ζίτσου, που του επέτρεψε να πετύχει τη θέση του ως ο τέταρτος Μεγάλος Μάγιστρος.

Το αθλητικό φεστιβάλ του 1922 στο Τόκιο ήταν αφορμή για να συνεχίσει την εμμονή του με όλες τις πολεμικές τέχνες. Για πρώτη φορά ο Ohtsuka ήταν να συναντήσει το Karate. Ο Gichin Funakoshi Sensei κλήθηκε από το ιαπωνικό Υπουργείο Παιδείας για να καταδείξει το ύφος του Οκινάουα Καράτε ( Tode ). Ο Kano Sensei, ένας διάσημος εκπαιδευτής πολεμικών τεχνών, δέχθηκε ότι το πνεύμα πίσω από το καράτε ήταν το ίδιο με τις ιαπωνικές πολεμικές τέχνες, το οποία χρησίμευσε για την προώθηση του μηνύματος και το ύφος του. Ο Ohtsuka εντυπωσιάστηκε με αυτή τη νεοφώτιστη πολεμική τέχνη.

hqdefaultΕπισκέφθηκε τον Funakoshi Sensei αρκετές φορές στη διάρκεια της παραμονής του, συζητώντας τεχνικές και άλλες πτυχές του Καράτε. Ο Funakoshi Sensei παρέτεινε την επίσκεψή του με πρόσκληση από το ιαπωνικό Υπουργείο Παιδείας. Ήταν εντυπωσιασμένος από τον ενθουσιασμό του Ohtsuka και την αποφασιστικότητά του να καταλάβει το Καράτε και συμφώνησε να τον διδάξει όλα όσα ήξερε. Μέσα σε διάστημα ενός έτους ο Ohtsuka Sensei είχε μελετήσει όλες τις τεχνικές kata που ο Funakoshi είχε φέρει από την Οκινάουα, παρόλο που ο ίδιος βρήκε ορισμένες κινήσεις και τεχνικές δύσκολο να εφαρμοστούν και να κατανοηθούν. Αυτό οδήγησε τον Ohtsuka στην αναζήτησή του για μια βαθύτερη κατανόηση του Καράτε και στην προπόνηση Kata με τον Mabuni Sensei τον ιδρυτή της Shuto - Ryu Karate. Το 1925 η μητέρα του Ohtsuka πέθανε και αφήνοντάς τον σε μια περίοδο αναποφασιστικότητας για την καριέρα του. Μετά από τρία χρόνια βαθιάς φιλοσοφικής σκέψης, έφυγε από την Kawasaki Bank για να δημιουργήσει μια πρακτική "ρύθμισης των οστών", παράλληλα με ένα μικρό νοσοκομείο. Η ανδρεία του στις πολεμικές τέχνες τον οδήγησε να είναι ο αρχηγός Εκπαιδευτής του Σίντο Yoshin Ryu Ζίου Ζίτσου και βοηθός δάσκαλος στο dojo του Funakoshi Sensei.

Μέχρι το έτος 1929 ο Ohtsuka ήταν εγγεγραμμένο μέλος της Ιαπωνικής Ομοσπονδίας Πολεμικών Τεχνών. Εκείνη την περίοδο το Οκινάουα Καράτε συγκεντρώνονταν σε τεχνικές Kata, ο Ohtsuka σκέφτηκε πως το πλήρες πνεύμα του Budo, το οποίο επικεντρώνεται τόσο στην άμυνα όσο και στην επίθεση, έλειπε. Ο Ohtsuka Sensei εν τω μεταξύ ανέπτυσσε το Yakusoko Kumite για να αντισταθμίσει την έλλειψη σε τεχνικές επίθεσης. Σκέφτηκε ότι υπήρχε η ανάγκη για ένα πιο ρευστό τύπο Καράτε και αποφάσισε να εγκαταλείψει τον Funakoshi Sensei και να επικεντρωθεί στο δικό του στυλ Καράτε, το "Wado".


Το έτος 1934 αποδείχθηκε μια σημαντική χρονιά για τον Ohtsuka και το "Wado" Karate. Στις 28 Φεβρουαρίου γεννήθηκε ο Ohtsuka ο 2ος. Είναι παράξενο ότι κατά τη διάρκεια αυτού του έτους το Wado - Ryu Karate «γεννήθηκε» επίσης και είχε αναγνωριστεί επίσημα ως ανεξάρτητο στυλ. Αυτή η αναγνώριση σήμανε την αποχώρηση για τον Ohtsuka από το νοσοκομείο του και την εκπλήρωση των φιλοδοξιών της ζωής του, να γίνει μια πλήρους απασχόλησης πολεμικός καλλιτέχνης. Το 1935 το Karate έλαβε περαιτέρω προώθηση μετά από σύσταση του Κάνο Sensei να γίνει αποδεκτό ως μια πολεμική τέχνη, αλλά στην αρχή μόνο ως προέκταση του Τζούντο από την Ιαπωνική Ομοσπονδία Πολεμικών Τεχνών. 

Το προσωπικό στυλ Καράτε του Ohtsuka Sensei καταχωρήθηκε επίσημα το 1938 μετά που τιμήθηκε με το βαθμό του "Renshi-go". Παρουσίασε μια εκπληκτική επίδειξη του "Wado" Karate για την Ιαπωνική Ομοσπονδία Πολεμικών Τεχνών οι οποίοι εντυπωσιάστηκαν με το ύφος και τη δέσμευσή του και με επιτυχία τον αναγνώρισε ως ένα υψηλής κατάταξης εκπαιδευτή. Το επόμενο έτος, η Ιαπωνική Ομοσπονδία Πολεμικών Τεχνών ζήτησε από όλα τα διαφορετικά στυλ του Καράτε να καταχωρίζουν τα ονόματά τους. Ο Ohtsuka καταχώρησε το όνομα του "Wado-Ryu". Άλλες επίσης μορφές ενεγράφησαν συμπεριλαμβανομένων των Shotokan Ryu, Goju Ryu και Shito-Ryu. Τα επόμενα χρόνια το Wado Ryu Karate αύξανε σε δύναμη, νέες σχολές άνοιγαν και άρχισε να διδάσκεται στα Πανεπιστήμια.

Ο Ohtsuka άρχισε να γίνεται μια αναγνωρίσιμη φιγούρα στον κόσμο των πολεμικών τεχνών. Το 1942 του απονεμήθηκε ο τίτλος του Kyoshi -go. Κατά το έτος αυτό ένας άλλος μελλοντικός μεγάλος δάσκαλος ο Tatsuo Suzuki ξεκίνησε την προπόνηση στο Wado - Ryu Karate. Το 1943 o Ohtsuka o 2ος άρχισε τις αναζητήσεις του στο χώρο των πολεμικών τεχνών. Ξεκίνησε Kendo υπό την αυστηρή εντολή του αξιωματικού του στρατού επονομαζόμενου ως Miyata Sensei. Το 1944 o Ohtsuka Sensei διορίστηκε ως κύριος εκπαιδευτής καράτε στην Ιαπωνία και το 1945 ο Ohtsuka ο 2ος άρχισε να λαμβάνει έμπειρες οδηγίες από τον πατέρα του. Το 1947 ο Teruo Kono άρχισε Καράτε, αλλά δεν κατάφερε να ξεκινήσει την κατάρτιση του με τον Ohtsuka Sensei μέχρι το 1951 και το 1955 το πρώτο διεθνές Ιαπωνικό Wado-Ryu Karate πρωτάθλημα διεξήχθη. 

Ohtsuka Suzuki tsho

 


Μέχρι τη δεκαετία του 1960 οι Πολεμικές τέχνες και ιδιαίτερα το Wado - Ryu Karate παρέμεινε στα μικρά νησιά της Ιαπωνίας. Δύσκολα αναγνωρίστηκε από την ανατολή. Αυτό ήταν να αλλάξει σύντομα. Το 1963 μια τριμελή ομάδα άφησε την Ιαπωνία για να κατακτήσει την Αμερική και την Ευρώπη. Η ομάδα απαρτιζόταν από τον κ. Arakawa , κ. Takashima και τον κ. Τ. Suzuki. Οι εντυπώσεις που άφησαν κατά την Αμερική και την Ευρώπη ήταν τεράστιες, το Wado - Ryu Karate άρχισε να αναγνωρίζεται σε όλο τον κόσμο για την πραγματική αξία του. Πίσω στην Ιαπωνία το 1966 στον Ohtsuka Sensei απονεμήθηκε ο τίτλος "Kun Goto Suokuo Kyoku jujitsu Shou" από τα τέλη του αυτοκράτορα Horohito. Παρουσιάστηκε από τον αυτοκράτορα για την αφοσίωσή του στη διδασκαλία και την παρουσίαση του καράτε. Από τις αρχές του 1970 το karate είχε πραγματικά καθιερωθεί σε όλο τον κόσμο. Ο Ohtsuka συνέχισε να εκπαιδεύει στην Ιαπωνία , ενώ μια ομάδα με υψηλά προσόντα ιαπωνικών Sensei συνέχισε να διαδίδει τις θεωρίες του Wado - Ryu Karate όλο τον κόσμο.

Ο Ohtsuka Sensei το 1972 ιστορικά βραβεύτηκε με "τιμή", που ποτέ πριν δεν είχε απονεμηθεί σε κανένα δάσκαλο Karate, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Πολεμικών Τεχνών, μέλος της ιαπωνικής βασιλικής οικογένειας , παρουσίασε τον Ohtsuka με τον τίτλο του "Meijin" - το πρώτο εξαιρετικό Marital Artist στο Καράτε ( 10ο Dan ) ήταν ο μεγαλύτερος δυνατός τίτλος και απονέμη  σε αυτόν .

Το 1980 ο Ohtsuka Meijin άρχισε να σκέφτεται την απόσυρση του από επικεφαλής του Wado Karate και ήθελε ο γιος του να τον διαδεχθεί ως Μεγάλος Μάγιστρος. Ωστόσο, άλλοι υψηλού επιπέδου Wado Karateka δεν ήταν υπέρ αυτού και επιθυμούσαν ένα διαφορετικό ηγέτη να διοριστεί. Παρά το γεγονός ότι πολλές διαπραγματεύσεις έλαβαν χώρα δεν μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία και μερικά από αυτά κάποιοι Wado Karateka απομακρύνθηκαν και διαμόρφωσαν το δικό τους σύλλογο.

Ο Ohtsuka Meijin συνέχισε να οδηγεί τον κόσμο του Wado - Ryu Karate μέχρι 20 Νοεμβρίου 1981, όταν αποφάσισε τελικά να παραιτηθεί από τη κατοχή του ως Μέγας Διδάσκαλος του Wado - Ryu Karate και όρισε το γιο του Hironori Ohtsuka τον 2ο ως διάδοχό του. Ο Hironori Ohtsuka Meijin απεβίωσε ειρηνικά στις 19 Ιανουαρίου 1982, δύο μήνες αργότερα. Σε ολόκληρο τον κόσμο, όπου ασκούνται Πολεμικές Τέχνες θα τον θυμούνται για την τεράστια συνεισφορά του και την ατομική αφοσίωση στο Wado Karate.

foto-geral-hist-wado-ohtsuka